Fler ska utredas och behandlas för osteoporos
BRYT verkar för att samtliga regioner inrättar frakturkedjor med koordinator, och att verksamheterna organiseras enligt rekommendationerna.
Sedan ungefär tio år tillbaka har Socialstyrelsen nationella riktlinjer för hur regionerna ska utreda och behandla alla som kommer in med en första fraktur.
Men trots att såväl beslutsfattare som experter tycks vara rörande överens om frakturkedjornas nödvändighet går det alldeles för långsamt att inrätta dem.
Och de frakturkedjor som finns fungerar oftast bättre på pappret än i verkligheten – med vissa inspirerande undantag.
Frågan är varför vissa regioner och sjukhus lyckas bättre, medan andra saknar strukturerna som krävs för att bedriva patientsäker vård?
Vi anser att regionerna präglas av en förödande kortsiktighet.
För samtidigt som sjukhusen fylls av frakturer är det få regioner som skjuter till nödvändiga resurser för att utreda och behandla osteoporos i tid. Faktum är att de flesta regioner inte ens är i närheten.
Bakvänt är en underdrift:
Regionerna anser sig alltså ha råd att betala enorma summor för frakturvård, samtidigt som man väljer att inte satsa mer än två procent av summan på relativt billiga läkemedel som minskar frakturrisken.
Därtill råder det stor brist på erfarna läkare och sjuksköterskor. Regionerna bör ge fler möjlighet att fortbilda sig och skaffa sig praktisk erfarenhet. Det är också viktigt att arbetsplatsen signalerar att investeringarna i osteoporosvården och frakturkedjorna är långsiktig, så att vårdmedarbetare vågar satsa på att specialisera sig inom området.
Det handlar också om att lära av eldsjälarna som gått före. Och verka för att osteoporospatienter prioriteras i såväl budget- som organisationsarbetet.
Till Socialstyrelsens nationella riktlinjer
Alla svenskar ska ha kunskap om osteoporos och hur benbrott kan förebyggas
Kunskapen om osteoporos är relativt låg. Fler svenskar behöver känna till sjukdomen, och inte minst vad man själv kan göra för att stärka skelettet.
BRYT verkar för att öka kännedomen om sjukdomen i samhället så att fler svenskar har kunskap att förebygga benskörhet.